Communicatie sterker gefundeerd met videobeeld

In de blog De bouw bewegend in beeld vertelde ik dat video zowel voor interne als externe communicatie is toe te passen voor branding, impressies, testimonials, seminars & how-to formats. Informatie via video wordt sneller verwerkt dan informatie via tekst. Bovendien spreekt (bewegend) beeld een universele taal.

Natuurlijk zijn er meer redenen om de focus (meer) op video te leggen. De argumenten zijn te verdelen in twee categorieën: inhoudelijke argumenten (video versus tekst en beeld) en financiële argumenten.

 

Waarom werkt video beter dan tekst?

Overal is een toename in (aanbod van) beeld te zien: op Facebook, Vine, Instagram, Snapchat en nu ook op Twitter (dat oorspronkelijk een tekst-gedreven platform was). En niet alleen in de digitale wereld wordt meer gecommuniceerd via beeld: ook de verkeersborden, handleidingen en formulieren zijn ingesteld op beeld of iconografie. We leven nu eenmaal in een beeldgedreven samenleving.

Het is een samenleving die snel leeft. Hoe langer iets duurt, hoe eerder mensen afhaken. Bij tekst duurt het langer om iets gedetailleerd over te brengen, terwijl in beeld dit in een oogopslag gebeurt. Ook is het mogelijk om met beeld dubbele informatie te geven en keuzes te bieden, wat met tekst lastiger gaat. In een tekst wordt eerst het beeld omschreven en pas daarna volgt de bijbehorende informatie, onderschrijving of beargumentatie. In video gaat dit tegelijkertijd: het beeld en de voice-over worden simultaan geregistreerd. Meer informatie in een korte tijd: video is hierdoor tijdsbesparend en de kans is kleiner dat mensen afhaken (en informatie verloren gaat).

Met beeld is het makkelijker om triggers in de informatie te brengen. Het oog valt op beweging, eerder dan op iets dat stilstaat. Tekst is statisch en daarmee is het veel moeilijker om de aandacht te trekken.

Ook het motto Eerst zien dan geloven is eerder met video dan met tekst en stilstaand beeld te beantwoorden. Een beschrijving kan nog zo goed zijn, vaak geloven mensen pas iets als ze het zien. Ook in de bouw is dit een factor van belang. Video is om deze reden een uitgelezen manier om een klant overtuigen dat een product of bouwconcept goed en toepasbaar is.

 

Financiële redenen om met video te communiceren

Video’s gericht op een extern publiek worden per definitie gemaakt om geld binnen te halen. Klanten worden verleid tot een relatie met het bedrijf doordat ze – na het zien van de video – geïnteresseerd zijn geraakt in het bedrijf, product of project. Met het online presenteren van video’s in de vorm van seminars of how-to’s is het mogelijk om de klanten vertrouwen te laten krijgen in het bedrijf.

Het is ook mogelijk om met de video’s extra revenu te creëren. Seminars kunnen bijvoorbeeld tegen betaling beschikbaar worden gesteld. En via diverse platforms,bijvoorbeeld YouTube, is het mogelijk om geld te verdienen via het aantal kliks dat een video oplevert.

Een website wordt beter gevonden als er video-content op staat. Google plaatst automatisch video’s op de voorpagina bij een zoekopdracht. Hierdoor kan een klein, lokaal bedrijf dat wel video-content heeft sneller worden gevonden dan een groot bedrijf met de juiste metadata, maar zonder video. Uit onderzoek in 2015 is ook gebleken dat ongeveer 39% van de toeschouwers eerder een video deelt dan een stuk tekst, waarbij 36% een ‘comment’ geeft aan de video en 56% een ‘like’. Dat betekent dat het aantal mensen dat met een video wordt bereikt hoger ligt dan bij de gemiddelde tekst.

In andere woorden: video zorgt voor duidelijkheid, snelheid, toegankelijkheid, binding en inkomsten. Het is echter geen wondermiddel. In de volgende blog behandel ik een aantal valkuilen.

Gerelateerde blogs

Auteur